הנכם צופים בגירסת הדפסה של הדף/מאמר הנוכחי.
לחצו כאן לגירסה המקורית

11 שנים ליומן 'חופש'

לפני 11 שנה - ביולי 1998 - עלה באתר 'יומן חופש' הראשון. הרעיון בבסיס היומן הוא ריכוז מירבי של מידע שמתפרסם בכלי התקשורת הישראליים בנושאי מדינה ודת, תוך דגש על אירועים או התנהלויות בהם נגרמות הכפפת עקרונות וחוקי הלכה דתיים על כלל אזרחי המדינה, תופעות של כפייה דתית, התגמדותם של מנהיגים ורשויות אזרחיים לאישים וכללים דתיים וכניעתם המוחלטת בפניהם, עד כדי זניחת עקרונות החופש האישי וזכויות האדם, הנרמסות בחסות החוק, לא אחת תוך פגיעה קשה ו/או בלתי הפיכה בבני אדם.

בכותרת המשנה של היומן הראשון נכתב: זהו ניסיון ראשון לעריכת יומן אירועים חודשי בנושאי דת-מדינה-חברה. נשמח לשמוע את דעתכם לגבי חשיבותו של ריכוז החומר הזה. ידוע לנו שהיומנים שמשו עזר או אף בסיס עיקרי לעבודות גמר של תלמידים וסטודנטים, ואנחנו מקווים שרבים נוספים שואבים מהם מידע, שבלעדיהם לא היו מגיעים אליו.

מידע שהתפרסם בתקשורת בנושאים של אלימות ופשיעה בחברה החרדית רוכז ליומן נפרד שעלה באתר לראשונה באוגוסט 1998. הסיבה להפרדה זו בין היומנים הייתה משמעות הנושא מבחינה חברתית. כמי שעוסקים במשך שנים רבות בנושא ההטפות המיסיונריות לדת היהודית ("ההחזרה בתשובה"), הכרנו היטב את הטענות המוצהרות מפי מטיפי הדת - מוכרי האשליות וציידי הנפשות - לפיהן 'כדאי' להם לצעירה ולצעיר החילוניים לנטוש את החיים 'הטמאים' במסגרת החילונית, ששם ה'פשע' חוגג, ולעבור לחיים במסגרת החברה הדתית, ששם מצויים "הטוהר, היושר, הצדק והמוסר". הראינו שאין שום בסיס עובדתי לטענות אלו, שכן אותן שתי חברות - החילונית והחרדית - חברות אנוש הן, ובתור שכאלה קיימים בשתיהן כל חולייה של כל חברה אנושית, כמו גם כל תכונותיה החיוביות. מסיבות טכניות אוחדו שני היומנים הללו ליומן אחד החל ב- יוני-יולי 2004.

חופש

בהכנת היומנים משתתפים חברים רבים - רובם באיתור המידע ושליחתו למערכת, שם נערך החומר בהתאם לנושאים השונים בידי עורכי היומן, המוסיפים את תגובותיהם לפיסות המידע השונות, שלא אחת זועקות לתגובה רבתי. שינוי מהותי בצורת היומן חלה במהדורת מרץ-אפריל 2008, לאחר שניהול היומן עבר מידיו של דן, עורכו הראשון, לידיו של כפיר, עורכו הנוכחי, והיומן נערך על בסיס של טבלת קישורים אינטרנטיים. כל היומנים, מאז אמצע 2003, עברו ועוברים בקרה וגיוון סופי בידי ניצן ועוזרים נוספים.

פרטי המידע בשני היומנים הראשונים הובאו ע"פ סדר כרונולוגי בלבד. היומן השלישי, מספטמבר 1998, חידש את צורתו בחלוקה למדורים, והוספת מסגרות מידע חשוב בתחילתו, ושנה לאחר מכן, ביולי 1999, גוונו מדורי היומן השונים בלוגו מצוייר של יונת חופש. החל ביומן אוקטובר-דצמבר 2005 הופיעו סמלים מצויירים בשמות המדורים.

בשנים 2000-1999 היה ניסיון להוסיף יומן אזורי - כמו יומן חיפה, שנערך בידי רונן, או יומן ירושלים, שנערך בידי שחר, אבל מבצע זה לא המשיך.

בהביטנו לאחור אל המידע הרב, שלא יסולא בפז, בתחום החשוב של חיי החברה בישראל, אין לנו ספק בחשיבותו של היומן כמכשיר אוסף ומאגד של מידע, שאמנם בהופעתו בכל פעם עומד זמין לרשות כל אדם, אבל כגורלו של כל עיתון הוא נשכח ברגע שבבוקר המחרת מופיע עיתון חדש. שמירתו של המידע, ריכוזו והצגתו באתר 'חופש' ככלי שמיש וזמין לכל דורש ומנגנון חיפוש, היא חשיבותו של היומן, וחשיבות הכנתו, עם כל הטרחה והעומס הכרוכים בדבר.

בכניסתנו לשנה ה-12 מקווים עורכי היומן וחברי צוות האתר, שיומני 'חופש' ימשיכו לשמש כלי בסיסי לאזרחי המדינה ולכל מי שהפרדת המדינה מהדת הוא צורך חיוני ודחוף עבורם, שאין להתפשר עליו ויש להביא לחקיקתו בדחיפות רבה. הגולשים באתר 'חופש' והתומכים במסריו מוזמנים להצטרף לצוות הגדול המספק מידע ליומן, ולשלוח אלינו קישורים מתאימים או גזרי עיתונים (תוך ציון ברור של שם כתב העת ותאריך פרסומו).


יולי 2009