הנכם צופים בגירסת הדפסה של הדף/מאמר הנוכחי.
לחצו כאן לגירסה המקורית

ברית מילה

הפינה המשפטית


'ברית מילה'
פרק במדריך המשפטי של 'חופש'
החוק השבדי
תביעות פרטיות
תביעות עקרוניות
מידע נוסף


תביעות פרטיות

האם המילה גרמה לי לנזק ?
בעיות מסוימות מתגלות רק בגיל בגרות, עת מתחילה זקפה אצל הנער. אצל גברים רבים מופיעות בעיות כגון אלה בעת זקפה:
- פין עקום או מסובב (נובע מחיתוך לא סימטרי של הערלה)
- עור הפין מתוח מאוד, זקפה המלווה בכאבים. המגע המיני אף עלול לגרום לדימום.
(נובע מהסרה של יותר מדי עור)  
- פין שעיר (נובע מהסרה של יותר מדי עור, הגוררת משיכת עור מכיס האשכים כלפי מעלה)  
במקרים נדירים יותר, גורמת המילה לנזקים כגון אלו:
- תלישת חלק מבשר העטרה או אף העטרה כולה
- צלקות בעטרה
- הסטה או הצרה של פתח השתן
- פגיעה בצינור השתן
- בצקת
מבוסס על מאמרו של חנוך בן-ימי, "קורבן הברית", מוסף "הארץ", 18.6.1999

תביעה של הורים את המוהל
פעמים רבות תובעים הורים מוהל שגרם נזק לבנם. הורים יכולים להגיש תביעה על מילה שבוצעה בבנם עד 7 שנים לאחר ביצוע הברית - בגלל ההתיישנות.

העילות לתביעה
על פניו, כל מילה יכולה לספק עילות לתביעה, גם כאשר המוהל ביצע עבודה מושלמת. למשל: פגיעה גופנית (הסרת העורלה); פגיעה בהנאה ממין; פגיעה בריאותית (ישנן השלכות בריאותיות מזיקות להסרת העורלה); חשיפה לסיכון בעת המילה. אולם בפועל תביעה כזו היא כמעט חסרת סיכוי ולו בשל המשמעויות הפוליטיות-חברתיות האדירות של תקדים כזה. לעומת זאת, תביעה שמסתמכת על נזק בלתי-רגיל היא בעלת סיכויים טובים להצליח.

נימול יכול להגיש תביעה עד גיל 25 בלבד
הסיבה לכך היא ש- 7 שנות ההתיישנות נספרות מהגיעו לגיל 18. אף על פי כן, ברגע שהוגשה התביעה ההתיישנות מוקפאת, ואין כל מניעה שההליכים יימשכו גם לאחר שהנימול עבר את גיל 25.


דוגמאות:

בית המשפט העליון פסק כי על ח"כ זאב נסים (ש"ס) לשלם "מיליון ש' לילד, בו ביצע ברית מילה רשלנית, שפגעה קשות באיבר מינו". "התרשלותו של המוהל הובילה לאבדן שני שלישים מאיבר מינו של הקטין", קבע הנשיא ברק. "מפסק הדין עולה, כי לאחר הברית שביצע, חבש הרב זאב את איבר מינו של התינוק בחבישת לחץ כדי לעצור דימום. החבישה היתה הדוקה מדי, וחסמה את זרימת הדם. ארבעה ימים הרגיע הרב זאב את ההורים ש'הכל יהיה בסדר' ולא היפנה אותם לבית חולים. הוא לא הסיר מבעוד מועד את התחבושת ולא עקב אחר שינוי צבע האיבר. במקום התפתח נמק, ושישה ימים לאחר הברית נשרו שני שלישים מהאיבר".
מעריב 12.7.01
קרא כאן את פסק הדין במלואו.

זוג הורים מתכוון לתבוע את ד"ר דב לוין בעקבות מילה לא מוצלחת שביצע בבנם התינוק. תיאור המקרה: הבעיה התגלתה להורים רק בגיל חודש, בביקור ב"טיפת חלב". הם הופנו לאורולוג, שקבע כי במקום נוצרה בצקת וטבעת עור קשה. ניתוח לתיקון המילה נקבע לגיל שלושה חודשים, כאשר התינוק יהיה גדול דיו. ד"ר לוין הוא רופא שהקים ארגון בשם "רופאים מוהלים" והעמיד עצמו בראשו. ניסיונו בביצוע מילות אינו ברור, וככל הנראה כשרונו הגדול הוא דווקא בשיווק עצמי.
מתוך כתבתה של רבקה פרייליך, "מעריב" 25.9.00

מירה כהן ובעלה, מתל-מונד, שוקלים גם הם לתבוע את ד"ר דב לוין בעקבות מילה לא מוצלחת שביצע בבנם התינוק, עמית. תיאור המקרה: ההורים חשדו בבעיה כבר מהרגע הראשון, מאחר וד"ר לוין נראה לחוץ, התבלבל בברכות, וביצע שלושה חיתוכים במקום חיתוך אחד. הילד בכה למעלה משעה וחצי לאחר הברית ודימם עד לפנות בוקר. גם במקרה זה אורולוג קבע כי נוצרה בצקת. ככל הנראה יצטרך התינוק לעבור טיפולים נוספים לתיקון הבעיה.
מתוך כתבתה של רבקה פרייליך, "מעריב" 25.9.00

תיק אדם לונדון
אם לתינוק תבעה בבית משפט את הרופא שביצע מילה בבנה ואת המתקן הרפואי שבמסגרתו פעל (ארה"ב 1987). זו התביעה הראשונה כנגד ביצוע ברית מילה שידוע עליה, בארה"ב או בכל ארץ אחרת. האם טענה בתביעה כי היא התנגדה לביצוע המילה בבנה, בעוד שבית החולים הציג טופס לאישור המילה שהיא חתמה עליו. הדיון נסב סביב שתי נקודות עיקריות: 1) האם עצם ביצוע ברית מילה על-ידי רופא הינו עבירה. 2) האם האישור עליו חתמה האם (אך לא האב) היה קביל. התביעה הוגשה לבית המשפט העליון של קליפורניה, אשר החליט לדחות את הטענות. ערעור שהוגש לבית המשפט לערעורים נדחה אף הוא.
הקש/י כאן כדי לקרוא את הסיפור המלא באתר NoCirc.



לראש הדף



תביעות עקרוניות

בעקבות עתירה לבג"צ של חברת פארות, המפעילה את המרפאה "מילה טובה", המעניקה שירותי מילה באמצעות רופאים מומחים:

משרד הבריאות ביטל את הוראתו, שרק מוהלים מוסמכים על-ידי הרבנות רשאים לבצע ברית מילה בבתי-החולים הממשלתיים.

מעריב, 12.12.00


בשנת 1998 עתרה העמותה נגד חיתוכים באיברי מין של תינוקות לבג"צ נגד השתתפות המדינה בביצוע ברית מילה בתינוקות בישראל. הנושא נידון ע"י 3 שופטים (חשין, זמיר ובייניש). השופטים החליטו כי תחילה על המדינה לגבש הצעה לכללים לגבי מילות. בעקבות ההחלטה הציגה המדינה נוסח של כללים כאלו. מכיוון שתגובת העמותה היתה כללית, החליטו השופטים לדחות את העתירה תוך שמירת זכותה של העמותה להגיש עתירה חדשה המשיגה על הכללים.בקשת העמותה לצו על תנאי נגד המילה עצמה לא נענתה.
כדי לעיין בפסקי הדין בתיק לחץ/י כאן ובקש/י את התיק "בג"ץ 578 שנת 98" בבית-המשפט העליון.


בחו"ל

קבוצה קנדית המנסה לאסור ביצוע מילה בקנדה על-פי חוק, על-ידי עתירה לבית המשפט בטענה כי ביצוע מילה מנוגד לחוקה. מאחר ורק מילת נשים אסורה בקנדה, הקבוצה טוענת כי החוקה מפלה בכך בין ההגנה שהיא מעניקה לנשים ולגברים מפני פגיעה באיברי המין.
האתר -www.courtchallenge.com


לראש הדף



מידע נוסף

הפינה המשפטית של ארגון NoCirc



לראש הדף