הנכם צופים בגירסת הדפסה של הדף/מאמר הנוכחי.
לחצו כאן לגירסה המקורית

דוגמאות להחלטות בג"צ בתחומי דת-מדינה בישראל והשפעתן

(ספטמבר-דצמבר 1998)


4-6-7.9.98: שופט בג"צ, מישאל חשין, הוציא בסוף השבוע צו ביניים, המורה לשר החינוך והתרבות שלא לחלק 50 מיליון ש' המוקצבים לתקציב "תרבות תורנית ציונית". את העתירה הגישו ח"כ אברהם שוחט וח"כ אופיר פינס. השניים טענו כי מאז נכנס השר לוי לתפקידו, גדלה ההקצבה של משרד החינוך לסעיף תרבות תורנית ציונית פי 6, מ-8 לכ-50 מיליון ש', וכי הדבר נעשה משיקולים פוליטיים ולצרכים של תמיכות בעמותות המקורבות למפד"ל ("גלובס", "הארץ").
3.9.98: בג"צ ידון היום בעתירה לאסור קיום ברית-מילה, או לפחות להטיל עליה חובת פיקוח רפואי. את העתירה הגישה העמותה נגד חיתוכים באברי-מין של תינוקות.
16.9.98: בג"צ ביטל אתמול החלטה של בית הדין הרבני הגדול, והורה להעביר ילד בן 7 מהרצליה מבית ספר דתי לבית ספר ממלכתי. את העתירה הגישו אמו של הילד וח"כ יוסי שריד ("ידיעות אחרונות", "הארץ"). שני ההורים הם חילוניים, אבל בית הדין הרבני קבע לשלוח את הילד לבי"ס דתי בגלל רצון האב ו"משום שההורים הם בני העדה התימנית".
16.9.98: עסקים יוכלו לפעול בשבת בנמל תל-אביב - החליט דירקטוריון חברת "אוצר מפעלי ים", ובכך הגיב על פנייה לבג"צ בנושא זה בידי ח"כ יוסי שריד ומועמד מרצ לראשות עירית ת"א מיכאל רועה ("הארץ").
16.9.98: שר החינוך עקף את בג"צ (שמנע לפני כשנתיים מתן תמיכות מדינה לתנועות נוער חרדיות שאינן ציוניות ואינן מחנכות, בין השאר, לגיוס לצה"ל) וקבע קריטריונים חדשים: גם תנועות נוער לא ציוניות ייהנו מהקצבות המדינה ("ידיעות אחרונות, "הארץ", "מעריב").
16.9.98: בג"צ ידון הבוקר בעתירה לבטל תיקון שאישרה הכנסת לפני כ-3 חודשים בחוק הירושה. עתרו לבג"ץ: נעמ"ת, שדולת הנשים, האגודה לזכויות האזרח והמרכז לפלורליזם יהודי. המשמעות המעשית של התיקון, שלטענת העותרים "הוגנב" לחקיקה היא, שאישה לא תוכל עוד לתבוע את זכויותיה בענייני מזונות, רכוש משותף והחזקת ילדים, אם בעלה כלל עניינים אלה בתביעת גירושין שהגיש קודם לכן לבית הדין הרבני ("הארץ"). עוד נטען, שבתי הדין הרבניים נוטים לפסוק לנשים דמי מזונות בסכום הנמוך ב-30% מאלו שנפסקים להן בבית המשפט לענייני משפחה.
24.9.98: ביום ראשון הקרוב יחזור בבג"צ התסריט המוכר: משרד הדתות והרבנות מתחמקים מהרכבת מועצות דתיות במטרה לטרפד שיתוף רפורמים וקונסרבטיבים ("הארץ").
25.9.98: שלושה שופטי בג"צ, אהרון ברק, טובה שטרסברג-כהן ודורית בייניש הטילו בשבוע שעבר קנס בגובה 30 אלף שקל על השר יצחק לוי, שבכהונתו הקודמת כשר הדתות עיכב מינויים של נציגי ש"ס במועצה הדתית בקרית-גת. את הקנס ישלם שר הדתות הנוכחי ולא מר לוי, משום שלפי הנוהלים, התשלום חל על המשרד ולא על מי שעומד בראשו.
28.9.98: המועצה המקומית "אורנית" עתרה לבג"צ בבקשה שיורה לבטל מינוי המועצה הדתית לישוב ("הארץ").
28.9.98: חברי הכנסת יוסי שריד (מרצ) ואיתן כבל (עבודה) יגישו לבג"צ הצעה משותפת לחלוקת דירות הוגנת ושוויונית לסטודנטים. השופט חשין: שמירת מצוות אינה קריטריון לחלוקת דירות.
16.10.98: שני עורכי דין מירושלים עתרו אתמול לבג"צ לחייב את המימשל להעמיד לדין את הרב יצחק גינזבורג, מחבר הספר "ברוך הגבר" על הסתה לגזענות ("הארץ", "ידיעות אחרונות").
20.10.98: בג"צ דן בעתירה שהגיש עו"ד צבי ריש לבטל תקנה המחייבת הופעה בכיסוי ראש בבתי דין רבניים ("הארץ").
22.12.98: בג"צ קבע אתמול: לבתי דין רבניים יש לבוא בכיסוי ראש - אך לאו דווקא בכיפה ("הארץ").
20.10.98: ביקורת חריפה בבג"צ: הממשלה הפרה פעמיים צו שיפוטי בעניין המועצות הדתיות ("הארץ").
23.10.98: מר"צ תדרוש הכנסת נציג הקהילה הקונסרבטיבית למועצה הדתית בכפר סבא ("קול הכפר" כפר-סבא).
29.10.98: עורך דין צביקה ריש שסולק מבית הדין הרבני בפתח תיקווה בגלל שסירב לחבוש כיפה במהלך דיון, פנה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לחייב את בתי הדין הרבניים להציב את דגל ישראל באולמות המשפט ("מעריב").
24.12.98: היועץ המשפטי לממשלה נעתר לדרישה של עורך הדין החילוני צבי ריש, והורה להציב דגל המדינה בכל בית דין רבני ("מעריב").
29.10.98: עו"ד ריש פנה בדרישה ליועץ המשפטי לממשלה לחייב את בתי הדין הרבניים להציב את דגל ישראל באולמות הדיון ("מעריב"). לטענת עו"ד ריש, "הדיינים מרשים לעצמם לזלזל בכבוד המדינה ובחוק חוקיה החילוניים."
3.11.98: בג"צ הורה לכלול רפורמים וקונסרבטיווים ב-5 מועצות דתיות. את העתירה הגישו סיעת מרצ והתנועות הרפורמית והקונסרבטיווית ("הארץ", "מעריב"). 4.1.98: בג"ץ הורה: נציגה של מרצ למועצה הדתית בפתח-תקוה ("מעריב").
9.11.98: עיריית תל-אביב וראש העיר רוני מילוא עתרו אתמול לבג"צ בבקשה להורות לשר הפנים (החרדי) לאשר את התיקון לחוק העזר העירוני המתיר קיום אירועי תרבות בלילות שבת ובערבי חג ("הארץ", "מעריב").
20.11.98: בג"צ קבל את עתירותיהם של סיעת מרצ בירושלים ושל התנועה הרפורמית והורה לכלול "לא-אורתודוכסים" במועצה הדתית בירושלים ("הארץ", "ידיעות אחרונות"). הרב הראשי בקשי-דורון מגיב בעקבות הפסיקה ("הארץ", "מעריב"): לפרק את המועצות הדתיות!
10.12.98 ("ידיעות אחרונות): בית הדין הגבוה לצדק של מדינת ישראל קבע: הפטור מגיוס החרדים - בלתי חוקי. "מעריב": "פסיקה היסטורית - אי-גיוס בני ישיבות - לא חוקי!" "הארץ": "הסדר דחיית השירות הצבאי לתלמידי הישיבות אינו חוקי!" תוך שנה הכנסת חייבת להכריע בנושא. השופט ברק: "ההסדר הקיים יוצר אוכלוסיה שלמה שאינה משתלבת בשוק העבודה, העוני הוא נחלתה ותלותה בהקצבות ממלכתיות ופרטיות גדלה והולכת".
4.12.98: פסק דין תקדימי: בית הדין האזורי לעבודה בירושלים זיכה השבוע את חברי קיבוץ צרעה, שהואשמו על שעבדו בחנות הקיבוץ בשבת, וקבע: לא ניתן להגדיר את דתו של "קיבוץ", ולכן לא ניתן להגדיר את יום המנוחה שלו. מכאן: חברי קיבוץ רשאים לעבוד בשבת בחנותם ("הארץ"). "מעריב": ניצחון לקיבוצים!"
7.12.98: היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין אסר על שרים לאשר הקצבות כפולות למוסדות דת ("הארץ"). החלטה זו באה בעקבות פסק דין של בג"צ לעתירת תנועת "הצופים" מיולי 98 נגד שר החינוך.
10.12.98: הרבנות בבת-ים מאיימת על אולמות שמחות שלא לערוך אירועי סילבסטר ("הארץ"). בעלי האולמות "נפטון" ו"סוסייטי" קיבלו מכתבים מהרבנות הראשית בעיר, כי "אין לערוך שום אירוע סילבסטר", ואם יערכו זאת יוסר ההכשר שניתן להם.
15.12.98: הציבור הנוצרי ביפו לא נכנע לכפייה הדתית היהודית. הם עתרו לבג"צ, ובעקבות זאת - ראו זה פלא - הרבנות בבת-ים "התחרטה": "הרבנות בבת-ים התחרטה, ולא תבטל כשרות של אולם בו תיערך מסיבת סילבסטר" ("מעריב"). "הארץ" מיום 15.12.98 יודע לספר, ש-"הרב בקשי-דורון הורה לרבנות בבת-ים לאפשר אירוע סילבסטר בעיר. והרב של בת-ים מלא אחר ההוראה ואישר קיום המסיבה באולמי נפטון". הדתיים בבת-ים לא "התחרטו" מרצונם, ולא הפגינו התחשבות בזכויות הפרט של הנוצרים: כפו זאת עליהם בפנייה לבג"צ!
"מעריב" 24.12.98: בג"צ הורה אתמול לרבנות הראשית לנמק בתוך 4 ימים מדוע אסור להכניס עץ אשוח לאולם במסיבת סילבסטר של העדה הנוצרית ביפו.
30.12.1998: בישיבתו כבג"צ היום קבע בית המשפט העליון את הקביעה העקרונית הבאה: אסור לרבנות לשלול כשרות מאולמות שמחות בגין חגיגות סילבסטר ("הארץ"). תודה לך, בג"צ!
1.12.98: בג"צ האריך את הקפאת תמיכות משרד החינוך ב"תרבות תורנית ציונית". את העתירה הגישו ח"כ אופיר פינס ואברהם שוחט (עבודה) בטענה, שהכסף מיועד למקורבי המפד"ל, וכי תכנית ה"תרבות התורנית" הוגדלה על חשבון תכניות חינוך לילדי שכבות מצוקה בגני טרום-חובה. "ידיעות אחרונות": שופטי בג"צ הורו שר החינוך לנמק מדוע לא ייפסלו הקריטריונים החדשים לחלוקת הכספים ("הארץ").
1.12.98: גיל אבריאל, סטודנט למשפטים מחיפה הגיש עתירה לבג"צ: למחוק את תדרי ערוץ 7 מחוברת עזר בקורס נהיגה במכון הארצי לתחבורה, שהוא פרסום ממשלתי ("הארץ").
2.12.98: סיעת מרצ בירושלים יחד עם רבנים רפורמים וקונסרבטיבים הגישו עתירה לבג"צ נגד המועצה הדתית בירושלים. בג"ץ קבל את עתירתם ו"סיכל ניסיון של המועצה הדתית היוצאת לאשר את תקציב המועצה לשנה הבאה ("הארץ").
11.12.98: נחתם הצו לצירוף נציגים רפורמים למועצות דתיות. על הצו חתם מנכ"ל משרד ראש הממשלה בהתאם לפסיקת בג"צ מלפני 3 שבועות. חתימה זו חילצה את שר הדתות ואת ראש הממשלה מסכנה שיואשמו בביזיון בית המשפט ("ידיעות אחרונות").
20.12.98: בעקבות החלטת בג"ץ על צירוף נציגי הרפורמים למועצות הדתיות קורא הרב הראשי הספרדי לבטל את המועצות הדתיות ("מעריב").
13.12.98: בעקבות עתירה לבג"צ שהגישו ח"כ דדי צוקר ובני טמקין, מזכ"ל מרצ, חתם שר הדתות על תקנות הקבורה האזרחית. הדבר סלל דרך להקצאת קרקעות לבתי קברות אזרחיים באזורים שונים בארץ ("הארץ").
16.12.98: גב' הילי עובדיה ושדולת הנשים בישראל עתרו לבג"צ בבקשה שהילי עובדיה תתקבל לקורס שפתח שירות התעסוקה עבור גברים חרדים ("גלובס").
16.12.98: בג"צ מגיב: אם שר הדתות אינו מוכן לחתום על פרסום של משרדו - שלא יהיה שר ("גלובס"). מדובר בפרסום ברשומות של ההרכב החדש של המועצות הדתיות בירושלים, שיכלול גם יהודים רפורמים וקונסרבטיבים.
17.12.98: בג"צ קבל אתמול עתירת האגודה לזכויות האזרח ואסר לגרש מן הארץ עולה, בן לאם יהודיה ואב נוצרי, המשרת בסיירת אגוז ("ידיעות אחרונות").
17.12.98: בג"צ קבל אתמול עתירתם של אם תלמידה ושל יו"ר מרצ, יוסי שריד, והורה להחזיר ילדה בת 9 לבית ספר חילוני, ממנו הוצאה והועברה לבית ספר דתי ע"י בית דין רבני בנתניה, לדרישת אביה ("ידיעות אחרונות").
25.12.98: תושב דתי ממודיעין עתר אתמול לבג"צ, וביקש להורות לשר הדתות, לנשיא מועצת הרבנות וליועץ המשפטי לממשלה לאסור על רבני הערים והיישובים להיות מעורבים בעניינים פוליטיים ומפלגתיים ("מעריב").
25.12.98: דיירי רחוב השחר בחולון, ועמותת "עם חופשי" הגישו עתירה לבית המשפט לעניינים מקומיים, בה הם דורשים מעירית חולון לפנות את בית הכנסת שהוקם ללא אישורים במקלט ציבורי ברחוב השחר ("שתי ערים", "מעריב זמן מקומי").
31.12.98: בפסק דין תקדימי הורה נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים, מר זיילר, לרשום 27 אזרחים כיהודים. הקביעה התקדימית היא, שרפורמים שהתגיירו בישראל הם יהודים. "לא מדובר בהכרעה בשאלות דתיות או מצפוניות, אלא בפרשנות לחוק חילוני המעניק סמכות לפקיד רישום", קבע השופט זיילר ("הארץ", "מעריב").
1.1.99: שר הביטחון דוחה את תביעתם של ח"כים ממרצ, העבודה וגשר להכיר במדרשה חילונית כ"ישיבת הסדר", שתלמידיה משרתים בצה"ל שירות מקוצר של שנה וחצי (ראה יומן דצמבר 98 ועתירת הדורשים הללו לבג"צ). 5.1.99: בג"צ נעתר בשלב זה לבקשת העותרים, והורה לשר מרדכי לנמק את סירובו זה בתוך 60 יום ("הארץ"). ובהמשך:
4.1.1999: בית המשפט העליון בשבתו כבית דין גבוה לצדק החליט היום לתת צו על תנאי נגד שר הביטחון, לנמק בתוך 60 יום מדוע לא לאשר פתיחת מידרשת הסדר חילונית. העותרים לבג"צ היו: המיכללה ליהדות פלורליסטית בראשותם של פרופ' יעקב מלכין והשר לשעבר יאיר צבן; מידרשת ההסדר למנהיגות חינוכית וליהדות כתרבות; חברי הכנסת חיים אורון ודוד צוקר (מרצ), חיים זווילי (עבודה) ויהודה לנקרי (גשר); 3 צעירים שמבקשים ללמוד במדרשה זו. החלטת בג"צ היא ניצחון לדרכה של היהדות ההומניסטית בישראל.
1.1.99: בית משפט השלום בבת-ים הוציא השבוע צו מניעה זמני נגד עיריית חולון, האוסר להפעיל בית כנסת במקלט בגינה ציבורית ברחוב השחר בעיר (מוסף חולון בת-ים, "ידיעות אחרונות", "שתי ערים", "זמן מקומי מעריב").
7.1.99: בג"צ הוציא אתמול צו על תנאי המורה למועצה הדתית בחיפה לנמק בתוך 4 ימים מדוע ביטלה את הישיבה שהיתה אמורה להתקיים אתמול ("מעריב"). הצו ניתן לבקשת סיעת מרצ ושני נציגיה במועצה הדתית. חלפו 4 ימים:
12.1.99: בג"צ הורה אתמול לכנס בתוך שבוע את ההרכב החדש של המועצה הדתית בחיפה, כולל שני הנציגים הלא-אורתודוכסים ("הארץ").